/

Ystads Allehanda

/2022-03-05

Stort intresse för samtal med äldre terapeuter

Tre månader har gått sedan Sammariterhemmes samtalsmottagning för äldre öppnade i Kyrkans hus och intresset har varit stort. 120 terapeutiska samtal har hållits mellan seniora psykoterapeuter och äldre invånare på Österlen.
SIMRISHAMN Charlotte Engel, som är verksamhetschef, drog igång samtalsmottagning för äldre i Uppsala och när hon hamnade på Österlen tog hon modellen med sig. För tre månader sedan var det invigning för verksamheten som drivs av Samariterhemmet Diakoni och finansieras av Gärsnäs, Simrishamns och Tomelillabygdens församlingar.
– Intresset har varit stort. Vi har haft 28 äldre som sammanlagt träffat våra terapeuter vid 120 samtal, berättar hon.
Psykoterapeuterna har alla lång erfarenhet av sitt yrke.
– Vi har ju några småttingar på 60, men de flesta av våra terapeuter är mellan 65 och 80.
Och det är ett medvetet val.
– Det är viktigt med ålderskompetenta terapeuter. Det ger något helt annat för en äldre person att prata med någon som också har lång erfarenhet av livet.
En av terapeuterna är Thomas Ahlner som arbetat som psykoterapeut i hela sitt liv.
– Jag har haft 54 samtal på samtalsmottagningen och de känns väldigt meningsfulla. De här samtalen är givande även för mig, säger han och beskriver att han får en speciell relation till personen han samtalar med eftersom båda är seniorer.
– Mycket handlar om att man inte längre blickar framåt utan snarare tänker på det som varit.
Många av dem Thomas Ahlner mött har förlorat en anhörig.
– De kan känna sig ensamma och har ibland en dålig relation till sina barn. För många är det en hjälp till självhjälp att prata om hur man tänker. Det får i gång en process och ofta finner man själv lösningarna.
Det finns gott om lediga tider för de äldre som vill ha ett samtal.
  • PDF-läge
  • Artikel 15