Dragarbrunnsgatan 70
753 20 Uppsala, Sverige

Org.nr 817600-0803
018-56 40 00
info@samariterhemmet.se

PG 8766-8
BG 230-0366
Samariterhemmet logo

“Ny” logga

Den barmhärtige samariten har sedan början av 60-talet varit Samariterhemmets logotype. Motivet är väl förankrat i Uppsala och så ska det förbli. Nu har vi förtydligat logotypen för att framhäva motivet ytterligare. “Vi tycker att det är en mycket passande bild som väl beskriver Samariterhemmets uppdrag att hjälpa människor, särskilt i utsatta grupper”, säger direktor Erik Eckerdal.

1962 fick Uppsalakonstnären Bengt Olof Kälde (1936–2014), en av Europas ledande mosaikister på sin tid, uppdraget att utföra en mosaik till Samariterhemmets sjukhus. Med hänvisning till sjukhusets namn var motivet självklart – den barmhärtige samariten, från berättelsen i Lukasevangeliet 10.

I ett brev till ledningen för Samariterhemmet beskriver Kälde sina tankar kring konstverket: ”Den slagne ligger i diket nedanför vägen, på vilken man till höger ser prästen och leviten gå förbi”. Den barmhärtige samariten bär Jesu drag, Kristus diakonen. Därför är han iförd en vit dalmatika, diakonens särskilda plagg och motsvarighet till prästens mässhake. Han är framställd som den tjänande Kristus, som räcker vin till den slagne människan. Till höger om samariten syns oljeflaskan och bindlarna (uppståndelsesymboler).

Konstverket bekostades genom en insamling i samband med 80-årsfirandet av Samariterhemmet diakoni och har därefter använts som Samariterhemmets logotype.

Bo centralt på hotell Duvan

Ett mysigt och familjärt boende mitt i centrala Uppsala. Nära till de mesta.

» Läs mer här