Genom att använda denna webbplats samtycker du till användande av cookies.

Dragarbrunnsgatan 70
753 20 Uppsala, Sverige
Facebook Instagram Linked In
Samariterhemmet logo

Demensboendet Ebbagården

Ebbagården –
Där det känns som hemma

Värme och trygghet

När minnet sviker, orden försvinner och omgivningen verkar främmande – då behöver man hjälp att leva i nuet, att få njuta av goda sinnesintryck, av mjuka röster och varma händer. Här får de boende god omvårdnad. Alla som bor på Ebbagården har dessutom en egen kontaktperson. Här finns personal tillgänglig dygnet runt. Vi är måna om att alla boende ska känna sig trygga och sedda. Medarbetarna har nära kontakt med både boende och deras anhöriga och vänner. Vi vet att ett värdigt och vänligt bemötande är avgörande i arbetet med människor som drabbas av demenssjukdom.

Samariterhemmet har en särskild kompetens och erfarenhet av funktionshinder relaterade till demensdiagnoser. Vårt mål är att arbeta personcentrerat för att uppnå högsta möjliga livskvalitet, genom att bibehålla den sjukes personlighet, trots sviktande funktioner. Att vi är Silviacertifierade innebär att alla medarbetare har en grundkunskap i demensvård och att vi ständigt arbetar med kompetensutveckling.

Boendet

På Kungsängsgatan 46, mitt i centrala Uppsala men ändå avskilt och med närhet till riklig grönska ligger Ebbagården. Vi har plats för 33 boende i egna rum med dusch och wc. I varje rum finns också TV- och telefonuttag. Rummen är utrustade med säng.  Den boende ansvarar tillsammans med anhöriga för övrig möblering. På varje våning finns gemensamma utrymmen i form av matsal och vardagsrum. I huset finns också lokaler för gruppaktiviteter t ex sittgymnastik och skapande verksamhet.

Aktiviteter

På Ebbagården bedriver vi ett personcentrerat arbetssätt. Genom ett rikt utbud av aktiviteter vill vi ge våra boende en meningsfull vardag. Guldkantade dagar och stunder tycker vi om och traditioner och högtider tar vi vara på och firar på olika sätt.

Exempel på aktiviteter är utevistelse, gymnastik, litteratursamtal, filmvisning, andakter, att sjunga och avnjuta musik.

Som ett komplement till veckoschemat har varje boende på Ebbagården en individuell ”Aktivitets-dosett”, dvs ett schema med de aktiviteter som möter den boendes intressen och möjligheter att delta. Dosetten anpassas kontinuerligt efter den enskildes behov och hälsotillstånd. 

Måltider

Måltiderna är viktiga på Ebbagården. Att få äta tillsammans ska vara höjdpunkter, i vardagen och vid högtider. Vi arbetar därför aktivt med att utveckla måltiderna, både vad gäller kosten och miljön. Maten lagas i vårt Ebbakök med noga utvalda råvaror.

Mycket Väl Godkänt

För oss är kvalitet centralt. Det var därför med stor glädje vi kunde sammanställa den senaste kundenkäten som gav Ebbagården betyget Mycket Väl Godkänd. 

Vi har en fantastisk personal med stort hjärta och engagemang som varje dag arbetar för att bli ännu bättre på att möta våra boendes behov. 

Vill du veta mer om Ebbagården, välkommen att kontakta oss. 

Ebbagårdens reception
Samordnare
Lisa Gustafsson/Mehari Semere
018 56 40 50
ebbagarden@samariterhemmet.se

Enhetschef – Vård och omsorg
Karin Carlsson
018-56 40 76, 070-692 09 82
karin.carlsson@samariterhemmet.se

För att komma till Ebbagården behövs ett biståndsbeslut från din handläggare i din kommun. Kontakta Seniorguide Uppsala för information om biståndsbeslut med mera.
Telefon: 018-727 65 00, måndag–fredag klockan 9.00–12.00, 13.00–16.00
E-post: seniorguide@uppsala.se

Anhörig och behov av samtal

För oss är det viktigt att du som anhörig känner dig trygg. Hos oss kan du få samtala med en diakon. Du är också välkommen att kontakta vår Samtalsmottagning för Äldre som erbjuder kostnadsfria samtal med legitimerade psykoterapeuter. Just nu sker alla samtal via telefon. 

Silviacertifierad verksamhet

All vår verksamhet inom vård och omsorg är silviacertifierad. Det innebär att verksamheten vilar på fyra grundpelare: Personcentrerad vård/symtomkontroll, anhörigstöd, teamarbete samt kommunikation & relation.

Alla medarbetare har en grundkunskap i demensvård. Kvalité är viktigt för oss. Vi sträcker oss alltid efter att bli ännu bättre på det vi gör. Därför arbetar vi med ständig kompetensutveckling.

Mer information om certifiering och uppgift om giltiga certifikat finns tillgängligt på www.silviahemmet.se.

Bo centralt på hotell Duvan

Ett mysigt och familjärt boende mitt i centrala Uppsala. Nära till de mesta.

» Läs mer här

Luciafirande

Varmt välkomna till Luciafirande i Samariterhemmets kyrka kl 8:30 på Luciadagen.

» Läs mer här