Dragarbrunnsgatan 70
753 20 Uppsala, Sverige

Org.nr 817600-0803
018-56 40 00
info@samariterhemmet.se

PG 8766-8
BG 230-0366
Samariterhemmet logo

Förebygg demenssjukdomar med FINGER-modellen

Miia Kivipelto, professor i geriatrik, är en av världens ledande forskare inom ämnet demens kopplat till livsstil. Hon har tillsammans med Mai-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet, skrivit boken ”Hjärnhälsa – på dina fem fingrar”. Boken är baserad på den enda studie i världen som visar att livsstilen kan förebygga problem med minnet och förbättra din hjärnhälsa.

Det har visat sig att hela 40 procent av all demens är kopplat till livsstilsfaktorer så visst kan vi själva vara med och påverka, säger Miia Kivipelto, som påpekar att det aldrig är för sent att börja göra livsstilsförändringar. FINGER-modellen är en minnesregel som hänvisar till handens fem fingrar och som ska vara enkel att komma ihåg.

Vilka delar innefattar FINGER-modellen?

1. KOSTEN

Att kosten är viktig för oss är det många studier som visar. Just för äldre är det här fingret extra viktigt att fokusera på och då för att det kan finnas risk för undernäring.

2. FYSISK AKTIVITET

Varje steg räknas! Konditionsträning som cykling, simning och promenader är jättebra. Att träna musklerna är också viktigt, särskilt för den som är äldre och lättare förlorar muskelmassa. 

3. HJÄRNGYMNASTIK

På samma sätt som musklerna behöver tränas behöver vi också gymnastisera hjärnan. Trots att vi slutar arbeta är det viktigt att aktivera hjärnan så som att prata, diskutera och lösa problem. Allt vi gör fortsätter påverka hjärnans funktion och struktur.

4. SOCIALA AKTIVITETER

Att delta i sociala aktiviteter och upprätthålla goda relationer påverkar oss väldigt positivt. Det innefattar även avkoppling och vila då vi i dagens samhälle ofta har mycket på gång.

5. DINA VÄRDEN

Se till att ha koll på blodtryck, kolesterol, vikt och blodsocker. Det känns exempelvis inte att blodtrycket börjar gå upp, men med rätt behandling i tid kan man minska risken för att det ska påverka hjärtat och hjärnan.

Läs mer om FINGER-modellen hos Stockholms sjukhem

Bo centralt på hotell Duvan

Ett mysigt och familjärt boende mitt i centrala Uppsala. Nära till de mesta.

» Läs mer här