Genom att använda denna webbplats samtycker du till användande av cookies.

Samariterhemmet logo

Nyhetsarkiv

Nedan finner du de 20 senaste nyhetsinläggen. Använd de årsvisa länkarna intill för att hitta fler gamla nyheter.

2022-05-05

Specialistundersköterske-utbildningen finns med i Nyhetssajten Omtanke.today!

Källa: Omtanke.today.se

Specialistundersköterske-utbildningen finns med i Nyhetssajten Omtanke.today!

Äldrevårdens undersköterskor är viktiga för äldres hälsa och rehabilitering. Med fördjupade kunskaper inom hälsofrämjande och rehabiliterande åtgärder skulle de bidra till många positiva effekter.

Folkuniversitetet startar en yrkeshögskoleutbildning till specialistundersköterska i samarbete med Samariterhemmet. Inriktningen är hälsa och rehabilitering, något som efterfrågas inom äldrevården.

– Det behövs nya arbetssätt i äldrevården med fokus på hälsofrämjande, förebyggande och rehabiliterande åtgärder. Ett sådant sätt att arbeta skulle ge vinster för såväl den äldre som anhöriga och samhället i stort. Men tyvärr räcker inte dagens rehabiliteringspersonal till. De efterfrågar möjlighet att delegera vissa arbetsuppgifter till undersköterskor med specialistutbildning inom hälsa och rehabilitering, säger Maria Hovstadius, rektor och utbildningschef vid Diakonistiftelsen Samariterhemmet i Uppsala.

Det är bakgrunden till Folkuniversitetets och Samariterhemmets gemensamma satsning på att specialistutbilda undersköterskor för äldrevården. Yrkeshögskoleutbildningen, som genomförs på uppdrag av Myndigheten för yrkeshögskoleutbildning, kombinerar teoretiska studier med arbetsplatsförlagd utbildning och riktar sig till undersköterskor inom vård och omsorg.

– Utbildningen ges på halvfart och distans under två år med inplanerade studieträffar i Uppsala. Det gör att undersköterskor från hela landet söker sig till oss, berättar Maria Möller Staaf, avdelningschef vid Folkuniversitetet i Uppsala.

Jenny Fors 26 Apr 2022

Källa: Omtanke.today.se

2022-05-05

Samariterhemmets YH Specialistundersköterska utbildning har varit med i Nyhetssajten Omtanke. Today!

Samariterhemmets YH Specialistundersköterska utbildning har varit med i Nyhetssajten Omtanke. Today!

2022-01-25

Ebbamottagningen

Ebbamottagningen, ett initiativ från Samariterhemmet är en satsning för att hjälpa personer med destruktiva sexuella beteenden. Ta del av SVT-inslaget…

2021-12-22

Ebbagården tog hem segern i pepparkakstävling

Ebbagården, Samariterhemmets demensboende tog hem segern i Uppsala kommuns tävling för äldreboenden om vem som kunde göra det finaste pepparkakshuset.…

Ebbagården tog hem segern i pepparkakstävling

Ebbagården, Samariterhemmets demensboende tog hem segern i Uppsala kommuns tävling för äldreboenden om vem som kunde göra det finaste pepparkakshuset. Personal och boende firades med blommor och smörgåstårta som levererades av Uppsala kommun.

2021-12-20

Unt uppmärksammar Ebbamottagningen

Samariterhemmets uppstart av Ebbamottagning med syfte att hjälpa både den som säljer och köper sex uppmärksammas i Unt. Läs mer…

Unt uppmärksammar Ebbamottagningen

Samariterhemmets uppstart av Ebbamottagning med syfte att hjälpa både den som säljer och köper sex uppmärksammas i Unt. Läs mer om Ebbamottagningen här.

2021-11-29

Årets sista uppstart

Antalet utbildningar i Samariterhemmets regi och i samarbete med andra aktörer ökar i antal. Flera utbildningar inom vård och omsorg…

Årets sista uppstart

Antalet utbildningar i Samariterhemmets regi och i samarbete med andra aktörer ökar i antal. Flera utbildningar inom vård och omsorg rullar på och vi har precis haft årets sista uppstart för en grupp på 28 undersköterskor som med två års studier på halvfart får en specialisering som Specialistundersköterska inom äldrevård med inriktning hälsa och rehabilitering.

Utbildningschef Maria Hovstadius: ”Det känns fantastiskt roligt att vi har fått möjlighet att starta den här utbildningen. Rehabiliteringspersonalen räcker inte till för att möta behovet av rehabilitering och kommer framöver att kunna delegera vissa arbetsuppgifter till undersköterskor med denna specialistkompetens”.

Totalt har vi 177 studerande inom segmentet vård och omsorg. Just nu inväntar vi svar från Myndigheten för yrkeshögskolan för ytterligare starter inför hösten 2022.

2021-11-17

Samariterhemmet på 60+ mässan

Årets 60+ mässa håller på för fullt på Fyrishov. Samariterhemmet vård och omsorg deltar i år med en monter. Första…

Samariterhemmet på 60+ mässan

Årets 60+ mässa håller på för fullt på Fyrishov. Samariterhemmet vård och omsorg deltar i år med en monter. Första dagen är nu avklarad och vi har haft så många fina samtal. Det är jätte viktigt att vi är här och berättar om våra verksamheter, säger vård och omsorgschef Marie Simas Nordberg. Ett stort nöje att få möta så mycket människor. Känns både bra och roligt att få vara här och berätta om allt det goda vi gör, säger Lena Olai, medicinskt ansvarig sjuksköterska, bilden.

2021-10-19

Inslag om Ebbamottagningen

Inslag  i SVT om Samariterhemmets erbjudande om terapeutiska samtal till personer som köper sex eller har annat tvångsmässigt sexuellt beteende.…

Inslag om Ebbamottagningen

Inslag  i SVT om Samariterhemmets erbjudande om terapeutiska samtal till personer som köper sex eller har annat tvångsmässigt sexuellt beteende. Läs mer här.

Ta del av inslaget

2021-10-11

Samtal för äldre

I det senaste numret av Psykoterapicentrums Tidskrift uppmärksammas de äldres behov av att få tala med någon om svåra saker.…

Samtal för äldre

I det senaste numret av Psykoterapicentrums Tidskrift uppmärksammas de äldres behov av att få tala med någon om svåra saker. Det finns ett väl dokumenterat behov hos äldre att tala om svåra och existentiella livsfrågor och att få tillgång till terapeutiska samtal för att få nya färdigheter att bemästra en svår livssituation. Läs mer här.

2021-10-06

Framgångsrik samtalsmottagning

Samariterhemmets Samtalsmottagning för Äldre uppmärksammas i senaste numret av Senioren. Allt fler äldre med behov av djupare samtal får möjlighet…

2021-09-06

Ebba Boström en social entreprenör

Ebba Boström, denna kraftfulla kvinna och grundare av Samariterhemmet föddes den 5 september 1844 i Uppsala. Hon var en social…

Ebba Boström en social entreprenör

Ebba Boström, denna kraftfulla kvinna och grundare av Samariterhemmet föddes den 5 september 1844 i Uppsala. Hon var en social entreprenör i en tid då nöden var stor och sociala skyddsnät saknades. Hon är alltjämt vårt föredöme och i hennes anda har Samariterhemmet arbetat för Medmänsklighet sedan 1889.

Under söndagens högmässa uppmärksammades hon och under veckan kommer vi att uppmärksamma hennes minne i våra olika verksamheter.
Läs mer här: https://samariterhemmet.se/vi-hjalper-behovande…/historia/

2021-08-31

Samariterhemmet öppnar verksamheter på Österlen

Samariterhemmet finns numera på plats även i Simrishamn, både inom våra sociala verksamheter med Samtalsmottagning för Äldre och inom vår…

Samariterhemmet öppnar verksamheter på Österlen

Samariterhemmet finns numera på plats även i Simrishamn, både inom våra sociala verksamheter med Samtalsmottagning för Äldre och inom vår utbildningsverksamhet med en stödpedagogutbildning.

Nu finns den första Samtalsmottagning för Äldre utanför Uppsala, på Österlen. Den finansieras av församlingarna i Gärsnäs-, Simrishamn- och Tomelillabygden samt av Stiftsstyrelsen i Lund. Terapeutiska samtal med lokala ”ålderskompetenta” leg psykoterapeuter erbjuds såväl per telefon/digitalt som på Samtalsmottagningen i Kyrkans Hus i Simrishamn. Utbildningsverksamheten sker i samarbete med Folkuniversitetet Skåne.

Maria Hovstadius, rektor på Samariterhemmet utbildning: Det här har vi jobbat med ett tag, så det känns jätteroligt att båda verksamheterna nu är igång. Vi ser goda möjligheter till bra samarbeten framöver.

På bilden: Maria Hovstadius (tv), Charlotte Engel, samt Christina Nordström (th)

2021-08-25

Biskop Karin till Samariterhemmets kyrka

Vi har glädjen att meddela att biskop Karin Johannesson kommer att fira mässan i Samariterhemmets kyrka varje tisdag under hösten…

Biskop Karin till Samariterhemmets kyrka

Vi har glädjen att meddela att biskop Karin Johannesson kommer att fira mässan i Samariterhemmets kyrka varje tisdag under hösten 2021. Samariterhemmets direktor Erik Eckerdal: ”Jag ser detta som en bekräftelse på den betydelse som rörelser och självständiga organisationer har inom Svenska kyrkan, och den långa och djupa relation som Samariterhemmet diakoni och biskopen av Uppsala haft under lång tid. Det är med stor glädje vi välkomnar biskop Karin att regelbundet fira mässa i Samariterhemmets kyrka.” Vid de tisdagar under hösten då biskop Karin har förhinder att själv närvara, kommer mässan ledas av främst biskop emeritus Hans-Erik Nordin.

2021-08-10

Stipendium från Alzheimerfonden

Samariterhemmet vård och omsorg har med stor glädje fått ta emot 50 000 kr i stipendium från Alzeimerfonden för att…

Stipendium från Alzheimerfonden

Samariterhemmet vård och omsorg har med stor glädje fått ta emot 50 000 kr i stipendium från Alzeimerfonden för att genomföra ett projekt att utveckla ett strukturerat ”Aktivitetskoncept” som är individanpassat.
Människor som drabbas av någon demenssjukdom har ett stort behov av meningsfulla aktiviteter som är individanpassade. Det skapar livsglädje för individen och fördröjer i bästa fall sjukdomsförloppet. Det är också en stor tröst för anhöriga att veta att ens ”nära och kära” får en meningsfull tillvaro under sin sjukdom. Hjärnan mår bra av stimulans och aktivitet, det visar många forskningsprojekt.

2021-07-28

”Ny” logga

Den barmhärtige samariten har sedan början av 60-talet varit Samariterhemmets logotype. Motivet är väl förankrat i Uppsala och så ska…

”Ny” logga

Den barmhärtige samariten har sedan början av 60-talet varit Samariterhemmets logotype. Motivet är väl förankrat i Uppsala och så ska det förbli. Nu har vi förtydligat logotypen för att framhäva motivet ytterligare. “Vi tycker att det är en mycket passande bild som väl beskriver Samariterhemmets uppdrag att hjälpa människor, särskilt i utsatta grupper”, säger direktor Erik Eckerdal.

1962 fick Uppsalakonstnären Bengt Olof Kälde (1936–2014), en av Europas ledande mosaikister på sin tid, uppdraget att utföra en mosaik till Samariterhemmets sjukhus. Med hänvisning till sjukhusets namn var motivet självklart – den barmhärtige samariten, från berättelsen i Lukasevangeliet 10.

I ett brev till ledningen för Samariterhemmet beskriver Kälde sina tankar kring konstverket: ”Den slagne ligger i diket nedanför vägen, på vilken man till höger ser prästen och leviten gå förbi”. Den barmhärtige samariten bär Jesu drag, Kristus diakonen. Därför är han iförd en vit dalmatika, diakonens särskilda plagg och motsvarighet till prästens mässhake. Han är framställd som den tjänande Kristus, som räcker vin till den slagne människan. Till höger om samariten syns oljeflaskan och bindlarna (uppståndelsesymboler).

Konstverket bekostades genom en insamling i samband med 80-årsfirandet av Samariterhemmet diakoni och har därefter använts som Samariterhemmets logotype.

2021-07-09

Karin Carlsson: “Viktigt att vi chefer jobbade på golvet”

Att ledarskap gör skillnad på en arbetsplats, både i med- och motvind råder det inget tvivel om. Men hur styr…

Karin Carlsson: “Viktigt att vi chefer jobbade på golvet”

Att ledarskap gör skillnad på en arbetsplats, både i med- och motvind råder det inget tvivel om. Men hur styr man som äldreomsorgschef mot en hittills helt okänd pandemi? Den frågan ställde sig journalisten Anna Kågström när hon besökte Ebbagården och träffade Karin Carlsson, enhetschef på Ebbagården. Läs hela artikeln här.

2021-06-16

Samariterhemmet med i Vård och omsorgscollege

Nu är Samariterhemmet utbildning del i Vård- och omsorgscollege Uppsala län som tillsammans formar branschanpassade utbildningar och ett attraktivt arbetsliv…

Samariterhemmet med i Vård och omsorgscollege

Nu är Samariterhemmet utbildning del i Vård- och omsorgscollege Uppsala län som tillsammans formar branschanpassade utbildningar och ett attraktivt arbetsliv – inom Sveriges viktigaste jobb! VO-College i Uppsala länsamarbetar med sju kommuner, Region Uppsala, privata vårdföretag, Kommunal, Arbetsförmedlingen och utbildningsanordnare från ungdomsgymnasiet, vuxenutbildningen samt yrkeshögskolan för vässad kompetensförsörjning inom vård och omsorg.

Syftet är att bidra till att lösa framtidens rekryteringsbehov, vara en kvalitetsstämpel för en attraktiv utbildning för elever och vara ett forum för gemensamma kompetensförsörjningsfrågor. Läs mer om VO-College här; https://www.vo-college.se/uppsala-lan?section=home

2021-06-09

Flera nya utbildningar

Samariterhemmet Utbildning växer och breder ut sig med nya samarbetspartner spridda över landet. Under 2020 har Samariterhemmet startat flera olika…

Flera nya utbildningar

Samariterhemmet Utbildning växer och breder ut sig med nya samarbetspartner spridda över landet.

Under 2020 har Samariterhemmet startat flera olika yrkesutbildningar på gymnasial och eftergymnasial nivå för vuxna och i samarbete med olika folkhögskolor och folkuniversitet. I maj 2021 utexaminerades de första
undersköterskorna för tjänst av Samariterhemmet utbildning

Nu har vi beviljats 5 extra platser till YH-starten i september samt en ytterligare start på 35 platser i november, i ett samarbete vi har tillsammans med Folkuniversitetet.

– Samariterhemmet har en lång utbildningstradition. Känns så roligt att hitta tillbaka till det spåret igen, säger Maria Hovstadius, rektor för Samariterhemmet Utbildning.

2021-01-27

Silviacertifiering

Nu är Samariterhemmet hemvård, som den första och enda hemvård i Uppsala kommun Silviacertifierad. Certifieringen innebär att vi införlivar ett…

Silviacertifiering

Nu är Samariterhemmet hemvård, som den första och enda hemvård i Uppsala kommun Silviacertifierad. Certifieringen innebär att vi införlivar ett helhetsperspektiv i vården och omsorgen om de demenssjuka. “Känns viktigt. Vi vill helt enkelt bli ännu bättre på att arbeta med de som drabbas av demens”, säger Marie Simas Nordberg verksamhetschef för vård och omsorg och David Ragvals, enhetschef för Samariterhemmets hemvård.