Dragarbrunnsgatan 70
753 20 Uppsala, Sverige

Org.nr 817600-0803
018-56 40 00
info@samariterhemmet.se

PG 8766-8
BG 230-0366
Samariterhemmet logo

Oroande utveckling i Uppsala – men det går att vända trenden med undernäring hos äldre!


Undernäring hos äldre har visat sig vara ett stort problem på äldreboenden i
Uppsala. Nu har ett boende i staden däremot lyckats vända trenden genom ökad
kunskap och nya sätt att arbeta på.


– Nöjdare matgäster och minskad undernäring är ett direkt resultat, säger Marie
Simas Nordberg på Ebbagården, Samariterhemmet diakoni.


I augusti rapporterade UNT om den oroande situationen på äldreboenden i Uppsala, där
nästan hälften av de boende har ett BMI under 22, vilket räknas som undervikt. Det är
en försämring jämfört med tidigare år och en tydlig indikation på att Uppsala kommun
har en stor utmaning framför sig. 
Undernäring normaliseras ofta och uppmärksammas inte tillräckligt inom vården,
konstaterade Tommy Cederholm, professor emeritus i klinisk nutrition vid Uppsala
universitet, i UNT:s artikel. Han poängterar att det främst är kunskap inom vården som
saknas.


Men mitt i den oroande statistiken finns ljuspunkter, till exempel Ebbagården, ett särskilt
boende som drivs av Samariterhemmet diakoni. De har tagit problemet på allvar och
genomfört en omfattande utbildning för att all vårdpersonal ska ha rätt kunskap och
verktyg för att tidigt identifiera och åtgärda undernäring. 
Satsningen har gett tydliga resultat, vilket syns i de lägre siffrorna för undervikt bland
deras boende.


– Redan nu har vi ett betydligt bättre resultat än genomsnittet i Uppsala, säger
Samariterhemmets vård och omsorgschef Marie Simas Nordberg.


Medan 44 procent av de äldre på kommunens boenden är underviktiga, är motsvarande
siffra på Ebbagården endast 27 procent. Kunskap och teamwork är nyckeln.
Enligt Marie Simas Nordberg är skillnaden ingen tillfällighet utan ett direkt resultat av
deras målmedvetna insatser för att utbilda all personal, bland annat genom satsningen
på ÄTUP:s kunskapslyft. 


ÄTUP är ett socialt företag som startades av två kostvetare med syftet att förebygga
undernäring hos äldre genom utbildning och digitala kunskapslyft.


– I dag är Samariterhemmets vård- och omsorgsverksamheter ÄTUP-certifierade vilket
innebär att all vår personal har kunskap och rutiner för att upptäcka och förebygga
undernäring, säger Marie Simas Nordberg.

Hon betonar att trots att de enbart arbetar med demensvård, där aptitproblem är väldigt
vanligt, har de ändå lyckats skapa en måltidsmiljö där de äldre får i sig tillräckligt med
näring och upplever måltiderna som trevliga och lugna.


– Våra medarbetare är verkligen aktiva och försöker erbjuda energi- och proteinrika
mellanmål, efterrätter och liknande, vilket gör att våra boende får i sig den näring de
behöver. Detta är ett direkt resultat av utbildningssatsningen och teamarbete i hela
personalgruppen, säger hon. 


Vård- och omsorgschefen pekar också på vikten av att förstå och anpassa vården och
måltider efter varje individs specifika behov. På Samariterhemmet anpassas inte bara
kosten, utan även måltidsmiljön för att tillgodose de boendes olika behov.


– Samariterhemmet är ett tydligt exempel på att det går att göra skillnad i kampen mot
undernäring bland äldre. Med rätt utbildning och en individanpassad vård är det möjligt,
och andra boenden kan lära sig mycket av Samariterhemmets framgångsrika arbete,
säger Janina Blomberg, en av grundarna till ÄTUP.

Kontaktuppgifter för intervjuer och mer information
Maria Simas Nordberg, Vård och omsorgschef Samariterhemmet diakoni
073-027 57 87
Janina Blomberg, Kostvetare och medgrundare ÄTUP
0734-26 09 55